Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Schuurmachines advies en informatie

Welke schuurmachine past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een schuurmachine? Wij helpen je graag op weg!

Schuurmachines in verschillende soorten en maten

Deuren, kozijnen, de trap en de wanden kun je uiteraard met de hand schuren, maar dan ben je wel even bezig. Een schuurmachine is een stuk sneller én makkelijker! Maar waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een schuurmachine en welke soorten zijn er? Op deze pagina zetten we dit allemaal voor je op een rij en maken we de keuze iets gemakkelijker.
Bekijk alle schuurmachines

De verschillende soorten schuurmachines

Voor bijvoorbeeld het verwijderen van een oude verflaag heb je een zwaardere schuurmachine nodig. Je kunt dan kiezen voor een bandschuurmachine en een excentrische schuurmachine. Het werken hiermee vereist wel wat vaardigheid, want beide schuurmachines kunnen zich ‘in het hout graven’.

Vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine is geschikt voor het schuren van grotere oppervlakken zoals vloeren, wanden en deuren. De vlakschuurmachine bedien je met twee handen. De palmschuurmachine is een lichte variant van de vlakschuurmachine en kun je met één hand bedienen.

Deltaschuurmachine

Door de puntige vorm en compacte omvang is de deltaschuurmachine geschikt voor het schuren van lastige hoekjes. Maar ook vlakke delen kun je goed schuren met deze schuurmachine, maar minder snel dan met een vlakschuurmachine.

Multischuurmachine

Een multischuurmachine is een vlakschuurmachine en een deltaschuurmachine in één. De machine wordt met diverse opzetstukken geleverd en is daardoor geschikt voor het schuren van zowel details als grote oppervlakken.

Bandschuurmachine

Een bandschuurmachine beweegt als een rupsband en neemt met hoge snelheid grote hoeveelheden materiaal af op grote oppervlakken, zoals vloeren, wanden en deuren.

Excentrische schuurmachine

Een excentrische schuurmachine kan ook snel grote hoeveelheden materiaal afnemen. De cirkelvormige zool zorgt ervoor dat je ook dwars op de nerfrichting kunt schuren.

Tijdens het schuren komt veel stof vrij, dus draag een mondkapje ter bescherming. Heb je een schuurmachine nodig, maar wil je er geen één aanschaffen? Dan kun je online een schuurmachine reserveren en in de dichtstbijzijnde winkel ophalen.

Waar moet je op letten bij een schuurmachine?

Stofafzuiging

Een stofafzuiggat - waarmee de stof afgevoerd wordt - en een stofreservoir - waarin de stof opgevangen wordt - is een grote pré. De fijne stof die tijdens het schuren vrijkomt, kan een gewone stofzuiger namelijk beschadigen. Bovendien is klussen midden in een stofwolk niet heel fijn.

Snoer of accu

Gebruik je de schuurmachine veel buiten of vind je gereedschap met een snoer niet fijn werken? Kies dan voor een schuurmachine met accu. Een nadeel is wel dat een accu beperkt meegaat en je voordat je gaat klussen moet zorgen voor een opgeladen accu.

Schuurvellen

Voor elke schuurmachine zijn bijbehorende schuurvellen verkrijgbaar: rode voor blank hout, spaanplaat en metaal en witte voor plamuur en geschilderde- en vulmaterialen. De juiste grootte van de korrel hangt af van de klus. Zo gebruik je voor het fijnere werk een korrelgrootte van minimaal 120. Voor normaal schuurwerk is een korrel van 100 goed. En voor grof schuurwerk heb je een korrel van 80 of lager nodig.

Services voor schuurmachines

Thuisbezorgen

Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!