Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Victoriaanse tegel leggen

Victoriaanse tegel leggen

Tegels zijn natuurlijk de ideale wand- en vloerbekleding in een badkamer of keuken. De hal mag echter niet in dit rijtje achterblijven! Voor een halletje kun je juist kiezen voor iets dat slijtvast is en in het oog springt. De hal is immers het visitekaartje van je woning en dus moet die een goede indruk maken. Met deze tegels kan dat niet mis gaan!

Klusbenodigdheden Victoriaanse tegels leggen:

Super tegellijm

Tegelsnijder

Vloertegel victorian patroon

Vloertegel victorian zwart

Stappenplan Victoriaanse tegel leggen:

Stap 1
Zorg eerst dat je ondergrond egaal is. Thomas gebruikt multiplexplaten die hij in de ondervloer schroeft. Deze maken de ondergrond helemaal vlak en waterpas. Is de vloer niet helemaal recht, maar wil je je vloer wel betegelen? Kies dan voor een kleinere tegel; dan is de kans op scheuren een stuk kleiner. Smeer de vloer in met voorstrijk zodat de lijm later beter hecht. 
 
Stap 2
Bij elke klus is het belangrijk dat je alles goed uitmeet zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij deze klus is dat nog eens extra noodzakelijk; je wilt natuurlijk niet midden in je klus op een half patroon uitkomen. Dat zou zonde zijn! Bepaal dus eerst goed de maten van je tegel, meet vervolgens de vloer op en bereken met behulp van een rasterpapier precies hoe je uit gaat komen. Het makkelijkste is om je tegels ook vanuit het midden op de vloer uit te leggen. Teken de vakken vervolgens op de grond en de tegels over. 

Stap 3
Om de zwarte tegels op maat te snijden, kun je een watergekoelde tegelsnijder gebruiken. Maak een stapel tegels per keer op maat. Dit scheelt een hoop heen-en-weer geloop.
 
Stap 4
Tijd voor de tegellijm! Maak eerst de lijm aan. Voor het lijmen van de vloer gebruikt Thomas poederlijm. Pastalijm lijkt makkelijker in gebruik omdat je dat meteen op de vloer kunt aanbrengen. Poederlijm is echter een stuk flexibeler én je portemonnee vindt poederlijm een stuk leuker.  
 
Breng de lijm dan aan op de vloer. Ga vak voor vak te werk. Thomas gebruikt een lijmkam van 6mm. Dat is voldoende, aangezien de tegels niet erg grof zijn. Bij een grotere tegel kan je een grotere lijmkam in huis halen. Met behulp van tegelkruisjes voorkom je dat je dat de tegels gaan verschuiven en dat de voegen ongelijk worden. 
 
Stap 5
Als de tegels op hun plek liggen en goed vastzitten, kan er worden gevoegd. Het is het mooiste om de kleur van de voeg aan te passen aan de kleur van de tegel. Onmisbaar bij het voegen zijn een troffel, een emmer en een spons, een inwasspaan en natuurlijk je voegmateriaal. Voeg je voegmateriaal toe aan, om te beginnen, een klein laagje water in de emmer. Hoeveel voegsel  je nodig hebt voor je vloer of wand heeft natuurlijk alles te maken met de oppervlakte van je tegels, de voegbreedte, de tegelmaat en de tegeldikte. Voor grotere wand- of vloertegels moet je denken aan ongeveer een halve kilo per m2. Voor kleinere tegeltjes kan dit zelfs een kilo voegmateriaal per m2 zijn.