Verven

 Schilderen

Schilderen is waarschijnlijk de meest uitgevoerde klus in en rondom het huis. Zonder een goede voorbereiding kan deze klus een lastige en ongewenst dure klus worden. Zorg dus voor een goede voorbereiding.

 

Soorten verf

Elke schilderklus heeft een ander soort verf en voorbereiding nodig. Praxis heeft voor elke klus de juiste verf en voorbehandelingproducten. Zo zorgt voorstrijk voor een betere hechting aan de muur, met superdekkende muurverf hoef je maar één laag te verven, en tot slot zijn er verschillende soorten lak voor hout en metaal welke zowel binnen als buiten toepasbaar zijn. Ook bestaat er schoolbordverf en magneetverf. Leuk voor de kinderen.

 

Benodigdheden voor het schilderen van een muur

Muurverf

 

Verfbakje

 

Acrylkit

 

Afplaktape

 

Afdekfolie

 

Schuurpapier

 

Verfroller

 

Verfkwast

 

Verfverwijderaar

 

 Stap 1

Voordat je begint met schilderen zorg voor een schone en indien benodigd voorgestreken muur. Lees hier meer over de juiste voorbehandeling.

 

Stap 2

Om strakke vlakken te krijgen is het verstandig om de randen van de muur af te plakken. In de meeste gevallen komt er altijd nog een beetje verf onder het afplaktape door. Een handige tip om dit te voorkomen is dat je de tape een paar millimeter van de rand af plakt en vervolgens een randje kit boven de tape.

 

Stap 3

Na het afplakken van de randen begin je met kitten. Kit de randen in één keer af met acrylaatkit. Het is belangrijk dat de kit nog nat is als je begint met schilderen. Zo krijg je het beste resultaat.

 

Stap 4

De basis van schilderen is natuurlijk je kwast en roller. Vaak zitten in nieuwe kwasten en rollers nog losse haren en pluisjes. Deze verwijder je door met je kwast over een stuk schuurpapier te gaan. Maak de roller even nat om pluizen te voorkomen.

 

Stap 5

Als de kit nog nat is begin je met het schilderen van de randen. Je kunt gewoon over de kit heen schilderen. Zorg dat je genoeg verf gebruikt. Als je straks namelijk begint met ‘inkleuren’ zie je geen aanzetstrepen. Werk trouwens wand voor wand, want de verf kan verschillend opdrogen. Zo voorkom je kleurverschil tussen de randen en de vlakken.

 

Stap 6

Als alle randen nog nat zijn van de verf verwijder je gelijk de afplaktape met de kit. Het is snel doorwerken, maar als de kit eenmaal droog is kun je het moeilijk verwijderen. 

 

Stap 7

Het inkleuren van de randen is de makkelijkste stap. Gebruik voor de grote vlakken een grote roller op een verfstok. Dit werkt sneller dan met een kwast en is beter voor je rug. En wil je niet helemaal onder de spetters komen? Zorg dan dat je roller goed nat is. Als je een wand helemaal hebt geschilderd ga je er nogmaals overheen om de laag verf volledig te egaliseren.

 

Stap 8

De laatste stap is bijna net zo belangrijk als de eerste. Zorg dat je je materiaal goed schoonhoudt. Hoe vaker je kwasten gebruikt, des te beter ze verf opnemen. Dit scheelt in de kosten, maar ook zeker in tijd!

 

 

Volgende dag verder?

Als je stopt met schilderen om de volgende dag weer verder te gaan, dan kun je de kwast of roller in aluminiumfolie wikkelen en deze in de koelkast leggen, bijvoorbeeld in de groentela, zonder deze schoon te maken. De kwast zal dan niet hard worden.

 

Verf bewaren?

Als je verf over hebt en wilt bewaren, moet je het blik goed sluiten en deze ongeveer vijf minuten ondersteboven zetten. Daardoor wordt de sluitrand met verf bedekt en voorkom je velvorming. Verf is ongeveer drie jaar houdbaar. Zet daarom de openingsdatum op de bodem van het blik en bewaar de verf op een koele, vorstvrije plek.