Fiets advies en informatie

 
 

Welke fiets past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een fiets? Wij helpen je graag op weg!

Heerlijk erop uit met de juiste fiets

Als Nederlanders maken we veel uren op de fiets. Het is daarom belangrijk om een fiets te hebben die goed bij je past. Je moet vooral rekening houden met het doel dat je voor ogen hebt. Wil je een eenvoudig model om van A naar B te reizen of juist een stevig exemplaar waarmee je bijvoorbeeld zwaardere boodschappen mee kunt vervoeren? Op deze pagina zetten we de verschillende fietssoorten voor je op een rij. Zo maken we de keuze voor een nieuwe fiets een stuk makkelijker.

Bekijk alle fietsen

De verschillende soorten fietsen

Ben je op zoek naar een fiets waar je gemakkelijk mee door de stad kunt fietsen of wil je graag een fiets met een voordrager?

Stadsfiets

De stadsfiets is de meeste gekochte fiets in Nederland. Deze fiets is geschikt voor dagelijks gebruik naar bijvoorbeeld werk, school of in de stad. Door het stevige stalen frame kunnen stadsfietsen wel tegen een stootje. Onder de stadsfiets vallen ook de omafiets en de moederfiets.

Omafiets

Kenmerkend aan de omafiets is dat hij een lage instap heeft, waardoor je gemakkelijk op- en af kunt stappen. Daarnaast zorgt het hoge stuur voor een rechte zithouding tijdens het fietsen. De meeste omafietsen worden tegenwoordig van aluminium gemaakt. Hierdoor is de fiets, in tegenstelling tot andere stadsfietsen, licht en roest hij niet. De omafiets is geschikt voor zowel fietsen in de stad als lange tochten op vlak terrein.

Moederfiets

Met kinderen op de fiets is het nog belangrijker dat je fiets veilig en stevig is. De moederfiets onderscheidt zich door een ruime instap, een stevige standaard, goede handremmen en versnellingen. Zo kun je, ook met een kind voorop, gemakkelijk op- en afstappen. Door de stevige standaard kun je de kinderen rustig op de fiets zetten, zonder het gevaar dat hij omvalt.

Transportfiets

Transportfietsen zijn de laatste tijd steeds populairder geworden. Naast het mooie design, zijn deze fietsen ook erg functioneel. Door de stevigheid en de voordrager zijn de fietsen zeer geschikt om boodschappen of andere spullen mee te vervoeren.

Kinderfiets

Belangrijk bij de aanschaf van een kinderfiets is dat je de juiste maat kiest. Een fiets op de groei kopen, is geen verstandige keuze. Een te grote fiets, fietst namelijk niet prettig en is daarnaast ook gevaarlijk. Bij het kiezen van het juiste formaat fiets, speelt onder andere de wielmaat een belangrijke rol. Hiervoor geldt dat het kind, als het zadel op de laagste stand staat, met zijn voeten plat op de grond moet kunnen staan.

Hybride fietsen

Een hybride fiets is een kruising tussen een toerfiets en een stadsfiets. Kenmerkend voor de hybride fiets zijn de versnellingen. Het aantal versnellingen kan variëren van 7 tot wel 27. Door de combinatie van het lichte aluminium frame en het comfortabele zitten, is deze fiets geschikt om langere tochten mee te maken. Door de grotere wielen is de fiets stabieler en heb je minder weerstand tijdens het fietsen. Hoe smaller de band, hoe minder (rol)weerstand!

Elektrische fiets

Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor die de fietser ondersteunt bij het trappen. De fietser moet dus wel blijven meetrappen als hij rijdt, de fiets beweegt niet uit zichzelf. Met een elektrische fiets kun zo’n 50 tot 70 kilometer afstand afleggen. De aanschafprijs van een elektrische fiets is daarom een stukje duurder dan van een gewone fiets, maar als je bijvoorbeeld dagelijks een lange afstand naar je werk moet afleggen, kan dit zeker de moeite waard zijn.

Ga je een elektrische fiets aanschaffen? Let dan op de actieradius van de accu. Dit is erg belangrijk bij de keuze van jouw ideale e-bike, want de actieradius geeft aan hoeveel kilometers je kunt rijden zonder de accu op te laden.

Regelgeving elektrische fietsen

Elektrisch fietsen is een vrij nieuwe trend. De regelgeving loopt daarom achter op de huidige situatie. Wij zetten voor de belangrijkste wetten en regels voor je op een rij. - Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor die de fietser ondersteunt bij het trappen. - Een elektrische fiets (e-bike) met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur (km/u) geldt volgens de Wegenverkeerswet als een normale fiets. - Stopt de trapondersteuning niet na 25 km/u? Dan is de fiets volgens de wet een snorfiets of bromfiets. - Er zijn ook fietsen met een elektromotor waarbij je niet hoeft mee te trappen.

Onderhoud elektrische fiets

Het is belangrijk om je elektrische fiets goed te onderhouden. Deze dingen mag je daarom niet vergeten: - Controleer de banden en pomp ze regelmatig bij - Maak de fiets regelmatig schoon, smeer indien mogelijk de ketting in - Controleer regelmatig of alle boutjes en schroeven nog vastzitten - Inspecteer de remblokjes op slijtage - Controleer de verlichting en vervang zo nodig lampje en/of batterij - Gebruik de e-bike regelmatig - Een accu is gevoelig voor lage temperaturen, bewaar accu dan binnen - Is de accu leeg, direct bijladen

 

Welke wielmaat is geschikt voor mijn kind?

 • 2-4 jaar (maat 89-104) 12 inch
 • 4-6 jaar (maat 104-110) 16 inch
 • 6-8 jaar (maat 116-122) 20 inch
 • 8-12 jaar (maat 128-140) 24 inch
 • vanaf 12 jaar (maat 140-152) 26 inch

 • Maak je fiets compleet

  Handig voor bij je fiets! Hieronder benoemen we wat handige producten voor bij je fiets.

  Kinderzitjes

  Met kleine kinderen is een fietsstoeltje onmisbaar. Belangrijk is om een stoeltje te kiezen dat ervoor zorgt dat zowel de voeten als de nek optimaal worden beschermd.

   

  Fietsonderdelen

  Ga je wat vaker ver weg om fietstochten te maken, dan kan een fietsdrager erg goed van pas komen. Je kunt je fiets dan veilig achterop de auto bevestigen.

   

  Fietstassen en snelbinders

  Wil je veel spullen vervoeren met je fiets? Dan is een fietskrat erg handig. Je kunt er veel in kwijt en ze zijn daarnaast gemakkelijk te bevestigen op iedere transportfiets.

   

  Fietsreparatie

  Als je een lekke band hebt, wil je die natuurlijk meteen kunnen plakken. Een reparatiedoos is daarom een must in ieder huishouden.

   

  Fietskarren

  Deze handige fietskarren zijn ideaal voor het vervoeren van bagage en boodschappen en is speciaal ontworpen voor het veilig vervoeren van kinderen.

   

  Fietsbanden

  Vervang je fietsbanden tijdig om langer en veilig te kunnen genieten van je fiets. Welke band het meest geschikt is voor jou, hangt af van de fiets die je gebruikt.

   

  Fietshelmen

  Fietshelmen zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Een moderne helm is licht, sterk en heeft een hip design. Veiligheid staat in het verkeer voorop!

   

  Fietssloten

  Fietsendieven worden steeds vindingrijker, een fietsslot van hoge kwaliteit is daarom onmisbaar.

   

  Maakrecepten van fietsen voor de makers

  Fiets aan je plafond hangen

  Stap voor stap uitgelegd

  Fiets slotpaaltje maken

  Stap voor stap uitgelegd

  Fiets ophang systeem

  Stap voor stap uitgelegd


  Services

  Reparatieservice

  Heb je Avant fiets of kinderfiets gekocht bij Praxis? Dan heb je garantie. Is er iets kapot aan je fiets, dan kun je naar jouw dichtsbijzijnde Praxis winkel om jouw fiets na te laten kijken en te repareren.

   

  Schade- en klachtenservice

  Heb je schade aan je fiets ontdekt of heb je een klacht over je fiets? Meld dit dan bij jouw dichtsbijzijnde Praxis winkel. Vul een klachtenformulier in en samen met een kopie van je aankoopbewijs wordt de melding in behandeling genomen.

   

  Fiets Service Nederland

  *Alleen geldig bij Mobion fietsen
  Wat moet je doen als er iets kapot is aan je fiets? En hoe vind je de juiste fietsreparatie specialist? Doordat Mobion is aangesloten bij Fiets Service Nederland is dit geen enkel probleem! Misschien bent u huiverig om uw fiets bij een bouwmarkt te kopen? De meeste Praxis vestigingen hebben immers geen eigen fietstechnici om uw rijwiel in optimale conditie te houden. Dat is gelukkig ook niet nodig.

  Door je online aan te melden op de website van Fiets Service Nederland (FSN) kan er gebruik worden gemaakt van de vele service punten, die verspreid zijn over heel Nederland. De fietsspecialisten staan voor u klaar, zodat het ongemak snel verholpen kan worden. Wanneer de reparatie onder de garantie valt kunt u gratis gebruik maken van het service netwerk. U kunt uw Mobion fiets na aankoop registreren bij Fiets Service Nederland. Daar kunt u terecht met uw vragen en voor eventuele garantie. FSN beschikt over zo‘n 200 servicepunten.

  Ook zijn er 30 mobiele fietsenmakers aangesloten bij FSN, zodat u zelfs onderweg of aan huis geholpen kunt worden. In België is Fiets Service België met zo‘n 40 rijwielherstellers actief. Een geruststellend idee!

  Algemene voordelen

 • Een afspraak maken wanneer het jou uit komt
 • Er is directe afstemming over onvoorziene noodzakelijke reparaties
 • Er is directe afstemming over eventuele kosten
 • Je weet waar je aan toe bent
 • Geen wachttijden
 • De mobiele fietsservice

  (hiervoor geldt een eigen bijdrage van €12,95)
 • De monteur komt bij de klant aan de deur
 • Een afspraak wanneer het jou uit komt
 • Reparatie aan huis
 • Geen wachttijden
 • Directe afstemming over onvoorziene (noodzakelijke) reparaties
 • De servicebeurt cadeaubon:

 • Meegeleverd bij iedere fiets
 • Inleveren binnen 3 maanden na aankoop
 • Meer plezier van een onderhouden fiets
 • Hogere veiligheid door tijdig onderhoud

 • FSN pechpas voor hulp onderweg

  Je krijgt bij aankoop van je Mobion fiets een FSN Pechpas cadeau, waarmee je recht hebt op pechhulp onderweg. Vakkundig uitgevoerd door de ANWB.

 • Deze wordt gratis meegeleverd bij je Mobion fiets
 • De pas is gekoppeld aan het framenummer

 • Hoe werkt de FSN pechpas?

 • Bij pech bel je het servicenummer dat op de pas staat
 • Professionele ANWB hulp komt ter plekke
 • Je wordt eventueel weggebracht naar een servicepunt
 • Je hebt 1 jaar lang recht op 3 keer pechhulp in Nederland
 • Altijd zorgeloos onderweg in Nederland
 • Je bent minimaal één kilometer van huis om hier een beroep op te kunnen doen.